Ektopinės pridėtinės viršdiafragminės kepenys: klinikinio atvejo aprašymas bei literatūros apžvalga - Navickas, Gediminas; Rutkauskaitė, Dileta; Jovaišas, Vytautas (Acta medica Lituanica, 2015)
Pristatome klinikinį atvejį – 32 metų vyras kreipėsi į gydytojus dėl kosulio ir karščiavimo. Įtariant pneumoniją buvo atlikta tiesinė ir šoninė rentgenogramos, rastas inkapsuliuotas skystis arba darinys. Tikslesnei radinio diagnozei patvirtinti atlikta kompiuterinė tomografija su kontrastine medžiaga. Krūtinės ląstoje rastas aiškių ribų kepenų audinio tankio darinys, įsiterpęs per diafragmos defektą į dešiniojo plaučio didįjį tarpskiltinį tarpą apatinėje dalyje. Pateikiame literatūros apžvalgą apie dažniausiai su ektopininėmis pridėtinėmis viršdiafragminėmis kepenimis asocijuotus simptomus, anomalijas, patologinio audinio išsidėstymo lokalizacijas bei šios patologijos priežastis. Tai unikalus atvejis, nes tiksli diagnozė nustatyta kompiuterinės tomografijos tyrimo metu išvengiant intervencijų.
Keywords: ektopinės pridėtinės viršdiafragminės kepenys