Ektopinė (heterotopinė) kasa plonosios žarnos pasaite: klinikinio atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Navickas, Gediminas; Valančienė, Dileta (Acta medica Lituanica, 2016)
Ektopinė kasa (EK) – reta įgimta anomalija, kai normalus kasos audinys yra už kasos ribų. Heterotopinis kasos audinys plonosios žarnos pasaite yra ypač retai sutinkamas EK tipas. EK dažniausiai aptinkama įvairiose virškinamojo trakto dalyse atsitiktinai. Paprastai EK yra simptomų nesukelianti anomalija, tačiau kliniškai gali pasireikšti atsiradus komplikacijoms, tokioms kaip uždegimas, kraujavimas, obstrukcija ar supiktybėjus. Simptomų išsivystymas priklauso nuo EK dydžio, lokalizacijos bei patologinių audinio pokyčių, kurie taip pat būdingi ir normaliam kasos audiniui. Operacinis gydymas nėra indikuotinas, nebent esant komplikacijoms, todėl labai svarbi tiksli priešoperacinė diagnozė siekiant išvengti nereikalingų intervencijų. Mes pristatome retą klinikinį atvejį, kada EK lokalizavosi plonosios žarnos pasaite. Pateikiame paciento kompiuterinės tomografijos tyrimo vaizdus. Šis klinikinis atvejis parodo, kad ektopinis kasos audinys visada turėtų būti įtrauktas į gastrointestinių navikų diferencinę diagnostiką.