Reta liga: vyrų krūties vėžys - Liutkutė, Jūratė; Lachej, Nadežda; Steponavičienė, Laura; Pipirienė Želvienė, Teresė; Aleknavičius, Eduardas (Acta medica Lituanica, 2015)
Įvadas. Vyrų krūties vėžys – reta onkologinė liga. Pasaulyje vyrai sudaro apie 1 % visų sergančiųjų krūties vėžiu. Lietuvos vėžio registro duomenimis, kasmet Lietuvoje nustatoma 10–14 naujų vyrų krūties vėžio atvejų. Medžiaga ir metodika. Pagrindinis informacijos šaltinis, ieškant duomenų, buvo PubMed ir Medscape duomenų bazės. Rezultatai. Straipsnyje apžvelgiami pagrindiniai vyrų krūties vėžio rizikos veiksniai, paplitimas, histopatologiniai ypatumai, klinika ir diagnostika. Gana plačiai pateiktos kompleksinio gydymo galimybės (chirurginis gydymas, spindulinė terapija, chemoterapija, hormonoterapija, biologinė terapija), trumpai supažindinama su metastazavusio krūties vėžio gydymo galimybėmis. Išvados. Svarbu nepamiršti, kad norint laiku diagnozuoti ligą ir suteikti optimalų gydymą pacientams svarbu šviesti visuomenę, nuolat priminti šeimos gydytojams ir kitiems specialistams apie šią retą ligą, nes bendras išgyvenamumas tiesiogiai koreliuoja su ligos stadija.